ניתוחי ראש צוואר נחשבים להליכים כירורגים מסובכים ומתקדמים בתחום רפואת האף אוזן גרון.
מרבית הניתוחים הללו נועדו לשפר ליקויים תפקודיים או להסיר גידולים הקשורים למחלות ראש וצוואר. לפניכם.ן כמה מן הפרוצדורות הנפוצות יותר בתחום זה.
ניתוח בלוטת התריס (תירואיד, בלוטת המגן)
ניתוח בלוטת התריס הוא ניתוח שכיח שלרוב כרוך בהליך פשוט יחסית והוא בעל יעילות גבוהה. ניתוח זה מתבצע במקרים בהם קיים חשד או שידוע על גידול ממאיר בבלוטה, כמו גם במקרים בהם ישנו ליקוי תפקודי של הבלוטה הגורם לפעילות יתר בבלוטת התריס שאינה מגיבה לתרופות, הפרעות בליעה ונשימה, או עקב הפרעה אסתטית.
ניתוח בלוטת התריס יכול לכלול כריתה מלאה של הבלוטה או כריתה חלקית, בהתאם לבעיה של המטופל/ת, וההליך יכול להתבצע בגישות שונות: ניתוח פתוח, ניתוח אנדוסקופי וניתוח רובוטי. פרטים נוספים על ניתוח בלוטת התריס, ניתן למצוא כאן.
ניתוח בלוטת יותרת התריס (פרתירואיד, יותר המגן)
בלוטות יותרת התריס הן 4 בלוטות האחראיות על מחזור הסידן בגוף. גידול שפיר או תפקוד יתר שאינו מגיב לטיפול אחר הם המקרים הנפוצים הגורמים לאחת או יותר מהבלוטות לתפקוד לקוי שעלול להוביל לעלייה בערכי הסידן בגוף.
במקרים בהם לא נמצא טיפול אחר לשיפור מצב החולה, ייתכן ויהיה צורך בניתוח להסרה של בלוטה אחת או יותר של יותרת התריס. טכניקות הניתוח המקובלות היום הן הגישה הפתוחה והגישה האנדוסקופית.
ניתוח בלוטת הרוק
ישנן בלוטות רוק רבות בפה, אך מצבים בריאותיים מסוימים עלולים להוביל לליקוי בתפקוד שלהן ולמחסור של נוזל הרוק בפה, מה שבתורו עלול להוביל לפגיעה בבריאות הפה והשיניים.
במקרים רבים ניתן לטפל במחלות בלוטת הרוק באמצעות טיפולים שמרניים, אך במקרים של דלקות חוזרות ונשנות בבלוטה, במצבים אקוטיים של אבנים בבלוטת הרוק ובעיקר בעקבות גידולים שפירים או סרטניים, קיים סיכוי שיתבצע ניתוח בלוטת רוק.
ניתוח בלטות הרוק נקבע בהתאם למיקום ולאופי הבעיה, והוא בדרך כלל כרוך בכריתת הבלוטה באמצעות יצירת חתכים קטנים באזור הצוואר ובקפלי העור.
ניתוח דיסקציה צווארית
ניתוח דיסקציה צווארית הוא ניתוח לכריתה של בלוטות הלימפה הנמצאות בצוואר. הסיבה הנפוצה לכריתה של בלוטת הלימפה בצוואר היא כאשר קיימת התפשטות של גידול ממאיר לבלוטות אלו, או לצורך מניעה של התפשטות הגידול לבלוטות כשקיים חשד להתפתחות כזו בעתיד. כריתת הבלוטות עשויה להקטין את סיכוי הגידול להתפשט בגוף ובכך יכולה לסייע במחלת הסרטן.
תכנון הניתוח נעשה בהתאם למצב המטופל/ת – מיקום ורמת המעורבות של בלוטות הלימפה ושל האיברים הצוואריים הסמוכים לבלוטות.
ניתוח מיתרי הקול
בתוך הגרון ישנם שני מיתרי קול אשר אחראיים על הצלילים האנושיים שאנו מפיקים. מחלות שונות המתפתחות במיתרי הקול עלולות להוביל להיווצרותם של גידולים ממאירים, גידולים טרום סרטניים, ציסטות, פוליפים, יבלות, בצקות ועוד.
בחלק מהמקרים יידרש הליך כירורגי במיתרי הקול, אשר ייעשה בדרך כלל בגישה לרינגוסקופיה – שיטה זעיר פולשנית הנעשית דרך הפה ואינה כרוכה בחתכים עוריים ובצלקות, שבה תעשה הסרה של הגידול או הממצא.
שחזור עצמות הפנים והלסתות
ניתוח זה נועד לשחזר את עצמות הפנים והלסתות בעקבות מצב של טראומה, של מחלה המצריכה הסרה של עצם או של עיוות מולד. לעצמות הפנים והלסתות ישנו תפקיד חשוב בלעיסה ובדיבור, כמו גם במראה האסתטי.
כיום, בניתוח שחזור הפנים והלסתות נעשה פעמים רבות שימוש בטכניקה חדשה הכוללת הדפסה תלת ממדית של החלק החסר, ולאחר מכן השתלתו לצורך שחזור המבנה האנטומי והשבת התפקוד והמראה האסתטי של הפנים והלסתות.
שחזורים מיקרו-וסקולריים של הפנים והצוואר
שחזורים מיקרו-וסקולריים של הפנים והצוואר הם גישה כירורגית הדורשת מיומנות גבוהה מאוד מבחינה טכנית, שבה שתלי רקמות שנאספו מאזורים שונים בגוף (הזרועות, הרגליים, הבטן והגב) מושתלים בלסתות, בפה, בגרון, בצוואר, בקרקפת או בפנים, כדי לשחזר פגמים ולהחליף רקמות חסרות.
ניתוחים אלו בדרך כלל נועדו לאנשים הסובלים מגידולי ראש וצוואר, לרבות השפעות הטיפולים בהם כגון קרינה. כמו כן, מטופלים עם פציעות טראומטיות קשות בפנים או בצוואר עשויים להיות מועמדים גם הם לסוג זה של שחזור.
כריתת גידולים בחלל הפה והלוע
כריתת גידולים בחלל הפה והלוע, היא הטיפול העיקרי והראשוני המוצע כיום להתמודדות עם גידולים בפה, בשפתיים, בלשון, ברצפת הפה (מתחת ללשון), בחך (הקשה והרך), ברכסי השיניים, בקירות הצדדיים ובכניסת הלוע (החלק העליון של צינור הבליעה). אופן ביצוע הניתוח תלוי בסוג הגידול, בשלב התפתחותו, במיקומו ובמצב המטופל/ת.
לסיכום, ניתוחי ראש צוואר הם סדרה של ניתוחים מורכבים הדורשים מיומנות רבה על מנת לטפל במגוון פתולוגיות, קשות וקלות כאחד, שכולן קשורות לראש וצוואר.